2013 YGS Hakkında herşey


Üniversiteye girmek isteyen 1 milyon 851 bin 326 aday  öğrenci,  ilk aşama  olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) ter döktü.  Uzmanlar YGS in, müfredata  uygun,  çalışan  öğrencilerin çok rahat yapabileceği sorulardan geldiğini  söylüyor.
2 BASAMAKLI 6 OTURUMLU SINAV
YGSde  ortak müfredata  dayalı  Türkçe, sosyal bilimler,  temel matematik  ve fen  bilimleri testleri  yer aldı. Adaylar,  güncel öğretim  programlarından da sorumlu tutuldu. Bu  yıl YGSde adaylara 40  Türkçe, 15  tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe, 5  din  kültürü ve ahlak bilgisi, 40  temel matematik, 14 fizik, 13  kimya  ve 13 biyoloji sorusu yöneltildi.Bilindiği  gibi, üniversite giriş sınav sistemi, iki basamaklı  ve altı oturumdan oluşuyor.
180 BARAJ PUANI
Sınavın  birinci aşaması YGS (yükseköğretime geçiş sınavı) adayların  temel becerilerini,  yorumlamagücünü sorgulayan  bir sınavdır. YGS de başarılı olmak için adayların 180  puan barajını geçmeleri gerekiyor. Adaylar 140  baraj  puanı geçtiklerinde iki  yıllık önlisans  ve açıköğretim fakültelerini  tercihedebilecekken,180 puanı geçtiklerinde ikinci aşama LYS ye  katılma hakkı  elde edecekler.
YGSNİN ARDINDAN LYS
İlk aşamayı atlatan  öğrenciler,  haziranda ikinci sınav  olan LYSyi  bekliyor. Peki YGSyi  verdiniz. Bundansonra ne  olacak? Kaç  net  yapan kaç  puan alır? YGS in LYS ye  katkısı ne? YGS  puanıyla hangi fakülteler alıyor? İşte sınava giren 1 milyon 851 bin 326 aday  bugün de bu sorularla boğuşuyor. YGSyle ilgili merak ettiğiniz  her şey..
KAÇ NET YAPAN BARAJI GEÇER
Türkiye ortalamaları  geçen  yıla göre sanki  biraz artacak  gibi, bunun anlamı da, 140  ve 180 barajını aşmak için sanki  biraz  daha fazla  soru yapmak  gerekiyor. 140 barajı için 20 ye, 180 barajı için de 40a yakın  birnet gerekebilir.
Tabii bu  netler testlerin içeriğine  ve  puan türüne göre de  değişebilir...
Zaten  önemli  olan da barajı aşmak değil, olabildiğince yüksek  puan almak olduğu için,  önemli  bir  barajsorunu yaşanmayacak  gibi.
Yani 1 milyon 800 bin civarındaki adayın  yüzde 80i  baraj sorunu  yaşamazsa, hiç şaşırtıcı olmaz...
140I AŞMAK İÇİN
Tüm testlerden eşit olursa ortalama 16 net, 140ı elde etmek için yeterli: Şöyle: 4 matematik, 4 fen, 4 Türkçe, 4 sosyal. Matematikten daha çok çözerek de 16dan az soruyla 140 alınabilir. Örneğin matematikten ve fenden daha çok soru çözen biri 12 soruyu doğru yanıtlayarak da 140ı aşabilir veya bunlardan az çözüp Türkçe veya sosyalden 20 soru çözerek de yapabilirsiniz. Bunun dışında 140 barajını aşmak için çeşitli olasılıklar şunlar;
TAHMİN NETLER:
Net 11 Matematik Sorusu, 140 barajını aşmak için yeterlidir.
Net 12 Türkçe Sorusu 140 barajını aşmak için yeterlidir.
Net 12 Sosyal Sorusu 140 barajını aşmak için yeterlidir.
Net 10 Fen Sorusu 140 barajını aşmak için yeterlidir.
180İ AŞMAK İÇİN
Tüm testlerden eşit olmak koşuluyla her testten 8er net çıkarmak şartıyla 32 netle 180 baraj aşılabilir. Matematik ve fenden daha çok yaparlarsa 32den daha az net yeterli olabilir. Matematik ve fenden az yaparlarsa 32den daha çok soru çözmesi gerekir. Bu veriler 2012 YGS tahmini verileridir.
SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK
ÖSYM henüz resmen bir açıklama yapmadı ama sonuçların nisan ortalarında hatta daha erken açıklanma ihtimali var. Ve asıl yarış da zaten ondan sonra başlayacak.
Kaynak : memurlar.net

2 yorum:

  1. Nişantaşı ünivertise YGS ile tercih yapacak öğrenciler için çok güzel burs imkanları sağlamış. İlk 5 tercihinide Nişantaşı Üniversitesini yazan öğrenciler yüzde 30 burs veriliyormuş.
    http://www.nisantasi.edu.tr/default.aspx

    YanıtlaSil

Bu blog derleme yayınlardan oluşmaktadır. Çelik 2013. Blogger tarafından desteklenmektedir.